Ciasteczka owsiane z pomarańczą, żurawiną i orzechami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 200 g miękkiego masła
  • 170 g orzechów włoskich
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 270 g płatków górskich marki Halina
  • 1 pomarańcza
  • 1 jajko L
  • łyżka cukru z waniliowego
  • 1/2 łyżki sody
Przygotowanie: 

1. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dokładnie wymieszaj. Pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę.
2. Wyłóż papierem foremkę.
3. Piekarnik nagrzej do 170°C.
4. Uformuj niewielkie kółka z ciasta. Spłaszczaj je po kolei i układaj na blaszce zostawiając kilkucentymetrową odległości między ciastkami. Piecz ok. 15 minut z termoobiegiem, kontrolując stopień upieczenia.
5. Po upieczeniu ozdób ciastka według uznania.

flypr