Ciasteczka imbirowe

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 3 szklanki kurkuma - 1/2 łyżeczki mielony imbir - 1 łyżkacynamon – 1 łyżeczkasól – szczyptamasło – 250 gżółtka – 3-4 szt.cukier puder – 20 dagmiód – 1 łyżkapłatki migdałowe lub posiekane orzechy

Przygotowanie: 

Przesianą mąkę wymieszać z kurkumą, imbirem i cynamonem, dodać szczyptę soli. Zimne masło pokroić lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wsypać cukier, migdały lub orzechy, dodać miód i żółtka. Szybko zagnieść ciasto, owinąć je folią i włożyć do lodówki, na co najmniej godzinę lub do zamrażalnika na pół godziny. Po wyjęciu ciasto cienko rozwałkować, foremkami powycinać ciasteczka. Piec w piekarniku w temperaturze ok. 180°C przez ok.10 min.

pysznie.pl