Biszkopt - ciasto

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka tortowa – 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana – 1/2 szklanki
proszek do pieczenia – 1.5 łyżeczki
jajka – 5 szt.
cukier – 1/2 szklanki
cukier waniliowy – 1 opakowanie
cukier puder – 2 łyżki
sól – szczypta
sok z cytryny – 1 łyżka

Przygotowanie: 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ubić białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka i przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną powoli dodawać do żółtek z cukrem delikatnie mieszając, dodać sok z cytryny. Ciasto przełożyć do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 °C i piec 35-40 minut.

pysznie.pl