Zupa krem ze szparagów

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wywar z mięsa lub warzyw - 6 szklanek
szparagi – 50 dag
śmietana lub śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
żółtka - 2 szt.
sól i biały pieprz

Przygotowanie: 

Szparagi oczyścić z włókien, odciąć główki. Ugotować w wywarze. Główki szparagów wrzucić dopiero wtedy, gdy łodygi będą już prawie miękkie. Wyjąć główki szparagów, odłożyć. Resztę zupy zmiksować. Zupę szparagową przetrzeć przez sito. Doprawić kwaśną śmietaną lub słodką śmietanką zmieszaną z żółtkami (w tym ostatnim przypadku nie gotować). Do zupy szparagowej włożyć odłożone szparagowe główki.
Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub francuskimi pasztecikami.

Czas przygotowania: 
50 minut
pysznie.pl