Zupa chrzanowa

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kości wędzone od schabu  - ½ kgmarchew średnia - 1 szt.seler średni - ½ szt.woda - 2,5 litraliść laurowy - 3 szt.ziele angielskie - 5-6 ziarenekchrzan - 1  mały słoiczekśmietana kwaśna 18%  - 300 mlmąka - 1 łyżkasól, pieprz do smakuczosnek - 3 ząbkibiała kiełbasa surowa - ½ kgjajka ugotowane na twardo

Przygotowanie: 

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera