Sałatka warstwowa

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kukurydza – ok. 1 puszka seler w zalewie – mały słoiczek por - 1 szt. ananasy – niecała 1 puszka jajka ugotowane na twardo – 4-5 szt. majonez

Przygotowanie: 

Kukurydzę dokładnie osączyć i wsypać na dno szklanego naczynia (najlepiej z pionowymi ściankami). Selera osączyć z zalewy i rozłożyć na kukurydzy. Pora umyć, wysuszyć, pokroić. Ułożyć kolejną warstwę tym razem z pora. Następna warstwa to majonez, należy go równomiernie rozsmarować (nie mieszać!). Jajka obrać, posiekać i równo rozłożyć następną warstwę, a na nich osączonego z zalewy i pokrojonego ananasa. Na koniec sałatkę obficie posmarować majonezem. Sałatkę nakładać tak, aby najgłębiej schowana kukurydza również znalazła się w porcji.

pysznie.pl