Klopsy z ryby w sosie koperkowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

dorsz (filety) - 60 dag
czerstwa bułka - 5 dag
mleko - ok. 1/2 szklanki
cebula - 1 szt.
tłuszcz – 1-2 łyżki
jajko - 1 szt.
mąka – 3 łyżki
tarta bułka - 4 łyżki
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
sos koperkowy:
śmietana – 1/2 szklanki
mąka – 2-3 łyżki
wywar
posiekany koperek – 2-3 łyżki
sól

Przygotowanie: 

Filety obrać z ości. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć na tłuszczu. Mięso, cebulę, bułkę przepuścić dwa razy przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, ewentualnie gałkę muszkatołową. Wyrobić starannie na pulchną masę. Masę podzielić na porcje. Formować nieduże, okrągłe klopsy, lekko spłaszczyć, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Włożyć do płaskiego garnka, jeden klops koło drugiego, wlać 1/4 1 wody, przykryć, dusić na małym ogniu około 20 minut. Uważać aby nie przywarły do dna. (uzupełniać wodę wyparowaną). Mąkę rozmieszać z zimnym wywarem, lekko posolić, zagotować. Dusić w sosie kilka minut uważając, aby się nie przypaliły. Dodać śmietanę, wsypać siekany koper, ostrożnie wymieszać.
Klopsy wyjąć na talerz, polać sosem. Podawać z kaszą, ziemniakami, makaronem i surówką z warzyw.
Tak przygotowane klopsy można podawać w sosie śmietanowym z dodatkiem kostek przyprawy do zup, pomidorowym, chrzanowym (można je podawać na zimno i polać sosem pomidorowym greckim).
Klopsy można przygotować z ryb: dorsza, szczupaka, suma

pysznie.pl