Śledzie po nicejsku

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

solone śledzie - 4 filety
cebule – 2 szt.
papryka – 1 szt.
zielone oliwki bez pestek - kilka
olej - 2 łyżki
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
lub pomidory - 2 szt.
świeży majeranek

Przygotowanie: 

Płaty śledziowe umyć, osaczyć, pokroić na kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę umyć, przekroić, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Majeranek dokładnie umyć, osączyć, posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę, chwilę poddusić, dodać paprykę i pomidory, dusić razem 5-10 min. Sos wymieszać ze śledziami, dodać oliwki.

pysznie.pl