Śledzie korzenne

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

śledzie solone - 5-6 filetów jałowiec, kolendra i gorczyca - po 5 ziarenek pieprz, ziele angielskie i goździki - po 3-4 ziarenka czosnek - 2 ząbki listek laurowy - 1 szt. mielona słodka papryka - 1 łyżeczka olej - 3/4 szklanki cebula – 1 szt. posiekana natka pietruszki gaza

Przygotowanie: 

Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z roztartym czosnkiem, pokruszonym listkiem laurowym i papryką. Wymieszane przyprawy przesypać na gazę. Gazę związać i włożyć do słoika zalać olejem i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Śledzie moczyć w wodzie (lub wodzie z dodatkiem mleka) tak długo, aby nie były za słone. Śledzie pokroić na kawałki 3-4 cm, włożyć do słoika z olejem i przyprawami. Odstawić na dwa dni do lodówki. Śledzie podawać na półmisku, polane olejem i posypane sparzoną cebulą i posiekaną natką pietruszki.

pysznie.pl