Pasztet z gęsi

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

gęś - 1 mała
wątróbka z gęsi
wątróbka cielęca - 30 dag
słonina - 6 dag
pieczarki - 10 dag
lub suszone grzyby - 1 dag
sól
włoszczyzna - 10 dag (seler, marchew, pietruszka)
cebula - 1-2 szt.
jajka - 3-4 szt.
kajzerki - 2 czerstwe
ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz czarny
liść laurowy - 1 szt.
tłuszcz - 3 łyżki
tarta bułka

Przygotowanie: 

Gęś wypłukać, podzielić na 4 części. Warzywa umyć, wypłukać. Warzywa, gęś, podróbki, słoninę, przyprawy zalać wodą i gotować na małym ogniu. Posolić w połowie gotowania. Słoninę wyjąć po 30 minutach gotowania. Gdy mięso jest miękkie wyjąć i wystudzić, oddzielić od kości. Pieczarki obrać ze skórki wypłukać. Pokroić grzyby i cebulę. Pieczarki, cebulę oraz wypłukaną, obraną z błony i pokrojoną wątróbkę gęsią i cielęcą zalać szklanką wrzącego wywaru i dusić 10 minut pod przykryciem.
Bułkę namoczyć w szklance wywaru.
Mięso z gęsi, pieczarki z cebulą, wątrobę cielęcą, bułki, zemleć 2 razy w maszynce z sitkiem do pasztetów. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i jaja dokładnie wymieszać. Blachę dobrze natłuścić, wysypać bułką. Masę przełożyć do blachy skropić wywarem, wstawić do ciepłego piekarnika. Pice 1 godz. 30 min w temp. 180-200°C. Wyjąć, lekko przestudzić.
Podawać pokrojony na porcje z zimnym ostrym sosem.

pysznie.pl