Bliny z kawiorem

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka gryczana – 4 szklankimleko – 4,5 szklankidrożdże – 25 gsólkawior – 1 słoiczekgęsta kwaśna śmietana - 1 szklanka

Przygotowanie: 

Szklankę mleka lekko podgrzać, pokruszyć drożdże, wymieszać z mlekiem, dodać 1/2 szklanki mąki i ponownie wymieszać. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe lekko podgrzane mleko i resztę mąki, wymieszać i ponownie przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość posolić i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnię posmarować tłuszczem, bliny smażyć z dwóch stron. Na usmażone bliny kłaść łyżkę śmietany i łyżeczkę kawioru.

pysznie.pl