Naleśniki z mięsem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciasto:
20 dag mąki
2 jajka
1 szkl. mleka
ok. 1 szkl. wody, piwa lub gazowanej
wody mineralnej
1 łyżka oliwy lub topionego masła
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
30 dag gotowanego mięsa
1 cebula
1 jajko
sól i pieprz
1-2 łyżki tartej bułki
Dodatkowo:
olej lub masło do smażenia

Przygotowanie: 

Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe odstawić na co najmniej 1/2 godz., a następnie usmażyć naleśniki.
Przygotować nadzienie.
Mięso zemleć, cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać do mięsa, wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Dodać tyle tartej bułki, żeby nadzienie nie było zbyt rzadkie. Nadzienie rozsmarowywać na naleśnikach, zawijać w ruloniki, smażyć na niezbyt gorącym maśle lub na oleju na złoty kolor.

Naleśniki z mięsem można zapiec z żółtym serem.

pysznie.pl