Kruche paszteciki z mięsem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciasto:
20 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
12 dag masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta imbiru i gałki muszkatołowej

Nadzienie:
30 dag gotowanego mięsa (z wywaru)
1 cebula
1 jajko
1 łyżka tartej bułki
masło lub olej do smażenia
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i wstawić na 1/2 godz. do lodówki.
Mięso zemleć w maszynce, cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle lub oleju, wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać nadzienie i zlepiać. Posmarować białkiem.
Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Można również rozwałkować ciasto na prostokąt, nałożyć nadzienie i zrolować. W powstałym pierogu zrobić tępą stroną noża nacięcia i po upieczeniu podzielić na porcje.
Paszteciki można posypać tartym serem lub makiem.

pysznie.pl