Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- polędwica wołowa firmy Gzella 600g
- olej 1 łyżka
- masło 1,5 łyżki
- cebula  1 mała szt.
- mąka  1 łyżka
- wino białe półwytrawne 1 szklanka
- szyjki rakowe 100g
- słodka śmietanka 100ml
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku
- raki gotowane  4 szt.
 

Przygotowanie: 

Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi. Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.

Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi
w całości rakami oraz gałązkami koperku.

Smacznego!
 
Po więcej regionalnych przepisów zapraszamy na www.smakiregionu.pl !
 

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
4
Redakcja