Zrazy wołowe bite z pomidorami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mięso bez kości - 60 dag
tłuszcz - 6 dag
mąka - 2 łyżki
włoszczyzna - 25 dag
koncentrat pomidorowy - 5 dag
posiekany koperek - 1 łyżeczka
sól

Przygotowanie: 

Mięso wypłukać i pokroić w poprzek włókien. Każdy kawałek mięsa zbić tłuczkiem, zwilżonym wodą, posolić i oprószyć mąką bezpośrednio przed smażeniem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć zrazy z obu stron. Przełożyć wraz z tłuszczem do szerokiego garnka. Warzywa umyć, oczyścić, wypłukać, pokroić w grube słupki. Włożyć do mięsa, Wszystko zalać wodą. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Uzupełniać wyparowaną wodę. Na koniec dodać resztę mąki i przecier pomidorowy, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą. Sos jarzynowy można przetrzeć i ponownie zagotować.
Zrazy oblać sosem, posypać posiekanym koperkiem.

pysznie.pl