Wątróbka cielęca z pomidorami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wątróbka - 60 dag
koncentrat pomidorowy - 3 dag
cebula - 2 szt.
tłuszcz - 4 dag
śmietana - 1/2 szklanki
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Wątróbkę starannie wypłukać, pokroić w skośne plastry grubości 1 cm, a następnie w kwadraty 4x4 cm. Cebulę obrać, pokroić w talarki, zrumienić na jasnozłoty kolor. Na mocno rozgrzany tłuszcz, wkładać partiami wątróbkę i szybko obsmażać na dużym ogniu. Usmażoną wątróbkę posolić, oprószyć pieprzem, dodać cebulę, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, śmietanę, wszystko razem wymieszać. Dusić 2—3 minuty pod przykryciem.
Podawać z ziemniakami lub kluseczkami.
Można przygotować i bez pomidorów.

pysznie.pl