Pieczeń wieprzowa pieczona

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

chuda wieprzowina - 70 dag (szynki, łopatki) tłuszcz do smażenia mąka- 1 łyżka cebula - 2 szt. sól

Przygotowanie: 

Mięso wypłukać, osączyć, oprószyć solą i mąką. Obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać tłuszczem ze smażenia i kilkoma łyżkami wody, włożyć pokrojoną cebulą. Wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec, często polewając sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Miękkie mięso wyjąć, pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien i polać sosem. Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną, słodką lub czerwoną zasmażaną, buraczkami, kiszonym ogórkiem itp.

pysznie.pl