Paprykarz cielęcy (tradycyjny)

kuchnia węgierska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

łopatka cielęca - 1 kgsmalec – 2 łyżki cebula – 2 szt.papryka – 2 szt.pomidory – 1-2 szt. śmietana - 1 szklanka mąka – 1 łyżkapapryka mielona (słodka)sól

Przygotowanie: 

Cebulę obrać, pokroić i obsmażyć na smalcu, podlać wodą i dodać mieloną paprykę, chwilę poddusić. Włożyć pokrojoną w kostkę cielęcinę, dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Należy uważać by mięso nie przypaliło się. Gdy jest już miękkie, włożyć pokrojoną paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Wszystko dusić jeszcze przez kilka minut. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do mięsa, zagotować, doprawić solą ewentualnie papryką. Potrawę najlepiej podawać z kładzionymi kluskami.

pysznie.pl