Pralinki z suszonych owoców

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mieszane suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki, agrest, czarna porzeczka) - 20 dag
alkohol - 4 łyżki
twardy miód - 5 dag
wiórki kokosowe - 15 dag
cukier puder - 5 dag
mielone goździki - szczypta
kuwetura czekoladowa
cukier - 1/4 szklanki
woda - 1/4 szklanki
kakao - 4 łyżki
masło - 2 łyżki

Przygotowanie: 

Owoce skropić alkoholem i odstawić na 2 godziny. Przygotować kuweturę: ugotować wodę z cukrem, gdy lekko zgęstnieje dodać kakao. Jeszcze chwilę podgotować, zdjąć z ognia i dodać masło, wymieszać tak aby wszystkie składniki utworzyły jednolitą masę.
Owoce drobniutko posiekać, dodać miód, 10 dag wiórków kokosowych, cukier puder i mielone goździki. Formować małe kuleczki i zanurzać w roztopionej kuweturze. Obtoczyć w pozostałych wiórkach i wstawić do lodówki.

pysznie.pl