Włoskie obwarzanki

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 30 dag
cukier - 5 łyżek
jajka - 2 szt.
olej - 3 łyżki
słodkie wino - 2 łyżki
sól - szczypta

lukier
cukier puder - 10 łyżek
woda - 100 ml

płatki migdałowe

Przygotowanie: 

Do przesianej mąki dodać sól, cukier, jajka, wino i olej. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki i sklejać końce (tak aby powstały obwarzanki).
W garnku zagotować wodę, lekko ją posolić. Do gotującej wody wkładać obwarzanki, gotować, aż wypłyną. Osaczyć, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze. Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Przygotować lukier: cukier puder rozpuścić w ciepłej wodzie, mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Gotować aż lukier zrobi się gęsty.
Obwarzanki smarować gorącym lukrem i posypać płatkami migdałowymi.

pysznie.pl