Piernik z powidłami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona -  1 i 1/2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1 op.
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 2 łyżki
  • jajka – 3 szt.
  • mleko - 1 szklanka
  • powidła śliwkowe – 1/2 szklanki
  • miód - 1/2 szklanki
  • olej - 3/4 szklanki

Do przełożenia:

  • powidła śliwkowe – 1 szklanka 

Polewa:

  • masło – 1/2 kostki
  • cukier – 1 szklanka
  • kakao – 2 łyżki
  • woda – 2 łyżki
Przygotowanie: 

Wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodać żółtka, mleko, powidła, miód i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka i delikatnie połączyć z ciastem. Dużą formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 C. Gdy piernik przestygnie można go przełożyć powidłami i polać czekoladową polewą. Składniki polewy włożyć do rondla i podgrzać mieszając, chwilę gotować (ok. 2 minuty).Do lekko przestudzonej polewy można dodać żółtko z odrobiną białka i szybko wymieszać uważając by jajko się nie ścięło. Ciepłą polewą polać piernik.

pysznie.pl