Piernik z powidłami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka pszenna - 3 szklanki proszek do pieczenia – 1 łyżeczka soda oczyszczona -  1 i 1/2 łyżeczki przyprawa do piernika - 1 op. cukier - 1 szklankakakao - 2 łyżki jajka – 3 szt. mleko - 1 szklanka powidła śliwkowe – 1/2 szklanki miód - 1/2 szklanki olej - 3/4 szklanki Do przełożenia:powidła śliwkowe – 1 szklanka Polewa:masło – 1/2 kostkicukier – 1 szklankakakao – 2 łyżkiwoda – 2 łyżki

Przygotowanie: 

Wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodać żółtka, mleko, powidła, miód i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka i delikatnie połączyć z ciastem. Dużą formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 C.

Gdy piernik przestygnie można go przełożyć powidłami i polać czekoladową polewą. Składniki polewy włożyć do rondla i podgrzać mieszając, chwilę gotować (ok. 2 minuty).Do lekko przestudzonej polewy można dodać żółtko z odrobiną białka i szybko wymieszać uważając by jajko się nie ścięło. Ciepłą polewą polać piernik.

pysznie.pl