Piernik dobry, choć bez miodu

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

jajka – 3 szt.cukier – 2 szklankiśmietana - 1 szklankimąka – ok. 3 szklankiskórka z cytrynykandyzowana skórka z pomarańczykarmel – 1/2 szklankisoda oczyszczona – 2 łyżeczki ewentualnie: rodzynki i migdałymarmoladaczekoladowa polewa

Przygotowanie: 

Jajka utrzeć z cukrem na białą masę, wlać śmietanę i ucierając wsypywać mąkę (tyle, aby ciasto zrobiło się gęste), bardzo dokładnie utrzeć, dodać skórkę z cytryny i kandyzowaną skórkę z pomarańczy ewentualnie inne bakalie. Pod koniec ucierania wlać karmel i wsypać sodę, ponownie dokładnie wymieszać. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C. Piernik można przekroić i posmarować marmoladą oraz polać czekoladową polewą.

 

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
pysznie.pl