Piernik dobry, choć bez miodu

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • jajka – 3 szt.
  • cukier – 2 szklanki
  • śmietana - 1 szklanki
  • mąka – ok. 3 szklanki
  • skórka z cytryny
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • karmel – 1/2 szklanki
  • soda oczyszczona – 2 łyżeczki

ewentualnie:

  • rodzynki i migdały
  • marmolada
  • czekoladowa polewa
Przygotowanie: 

Jajka utrzeć z cukrem na białą masę, wlać śmietanę i ucierając wsypywać mąkę (tyle, aby ciasto zrobiło się gęste), bardzo dokładnie utrzeć, dodać skórkę z cytryny i kandyzowaną skórkę z pomarańczy ewentualnie inne bakalie. Pod koniec ucierania wlać karmel i wsypać sodę, ponownie dokładnie wymieszać. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C. Piernik można przekroić i posmarować marmoladą oraz polać czekoladową polewą.  

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
pysznie.pl