Keks

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 30 dag
masło - 15 dag
cukier-puder - 20 dag
jajka – 5 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
wanilia lub cukier waniliowy
bakalie - 30-40 dag
(skórka z pomarańczy, rodzynki, orzechy, migdały, figi, śliwki suszone)
masło i tarta bułka do formy

Przygotowanie: 

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, dodawać po jednym jajku i po trochu mąki zmieszanej z proszkiem. Ucierać tak długo, aż masa będzie puszysta.
Rodzynki osączyć i razem z innymi pokrojonymi bakaliami obtoczyć w mące. Dodać do ciasta. Ciasto włożyć do długiej wąskiej formy posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C.
Gdyby keks pękł trzeba zmniejszyć temperaturę. Patyczkiem sprawdzić czy keks jest upieczony.

pysznie.pl