Ciasto czekoladowe (murzynek)

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

masło – 20 dagcukier – 20 dagkakao – 3 łyżkiwoda – 3 łyżkijajka – 4 szt.mąka – 15 dagproszek do pieczenia – 1 łyżeczkarum – 25 mlsól – szczyptatłuszcz do formytarta bułka do formy

Przygotowanie: 

Do rondelka włożyć masło, wsypać cukier, kakao i wlać wodę. Podgrzewać mieszając, aż wszystko się rozpuści. Masę gotować na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje (ok. 2-3 minuty), 1/2 szklanki zostawić do polania ciasta, pozostałą część zmiksować z dodawanymi kolejno żółtkami i wymieszać z rumem i przesianą mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Ubite białka ze szczyptą soli dodać do masy, delikatnie wymieszać.Do przygotowanej wcześniej formy (posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) włożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C piec ok. 50 min. Upieczone ciasto wyjąć z formy posmarować pozostałą masą czekoladową.

pysznie.pl