Ciastka z maszynki

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 30 dag proszek do pieczenia - 1 łyżeczkacukier waniliowy – 1 opakowaniemasło - 10 dagcukier puder - 10 dagżółtka - 3 szt. mleko – ok. 1/3 szklankiskórka z cytryny

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodać żółtka, skórkę cytrynową oraz mleko tyle, aby ciasto nie było zbyt twarde ani zbyt miękkie, zagnieść ciasto. Do maszynki od mięsa założyć specjalną wkładkę. Ciasto włożyć do maszynki i przepuścić przez nią, wychodzące ciasto odcinać nożem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 C na złoty kolor w zależności od wielkości ciastek 10-15 minut. Ciasteczka po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

pysznie.pl