Zupa zacierkowa

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

woda – 5 szklanek
ziemniaki – 70 dag
boczek - 20 dag
cebula - 1 duża
sól
Zacierki:
mąka - 10 dag
jajko - 1
woda

Przygotowanie: 

Ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować w wodzie prawie do miękka.
Przygotować zacierki. Z mąki, jajka i wody (ok. 2 łyżek) zagnieść bardzo ścisłe ciasto. Zetrzeć na tarce o grubych otworach lub rozdrobnić palcami. Wrzucić je do prawie ugotowanych ziemniaków. Całość dogotować. Boczek podsmażyć na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą. Zupę rozlać na talerze, okrasić boczkiem z cebulką.
Uwaga: Zupa odstawiona na kilka godzin gęstnieje i wymaga rozcieńczenia.

Czas przygotowania: 
1/2 godziny
pysznie.pl