Zupa jarzynowa przecierana

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

woda – 6 szklanek
kości - 20 dag
ziemniaki - 20 dag
kapusta włoska - 10 dag
pory - 10 dag
kalafior - 10 dag
groszek - 10 dag
fasolka szparagowa - 10 dag
seler - 10 dag
pietruszka - 10 dag
marchew - 10 dag
kalarepa - 10 dag
masło - 1 łyżka
śmietana lub śmietanka - 1 szklanka
żółtka - 1-2 szt.
mąka – 1 łyżka
koperek i posiekana pietruszka - 1 łyżka
sól

Przygotowanie: 

Ugotować wywar z kości i warzyw. Kości wyjąć, warzywa zmiksować. Zagęścić mąką rozmieszaną z małą ilością zimnego wywaru. Żółtka rozmieszać ze śmietaną, dodać 1/8 l gorącej zupy, wymieszać i wlać do zupy. Podawać z grzankami. Zupę jarzynową przecieraną można przygotować na wywarze z warzyw.

pysznie.pl