Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- Śmietana kwaśna 18% „Piątnica”          330g     
- wywar kostno-jarzynowy                       2l
- grzyby suszone                                        50g
- podgrzybek świeży lub mrożony            350g
- kurki świeże lub mrożone                       200g
- ziemniaki                                                   4 średnie szt.
- cebula                                                        2 średnie
- olej                                                             3 łyżki
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
- mąka pszenna                                            1 płaska łyżka                                            
- natka pietruszki

Przygotowanie: 

Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę
i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. 
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać
i wlać do całości.  
Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!
 
 
 

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
5 - 6
Redakcja