Zapiekanka z ziemniaków i brukselki

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ziemniaki - 50 dag
brukselka - 50 dag
cebula – 1 szt.
mielona wołowina - 25 dag
chudy twaróg - 10 dag
jajko - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
curry - 1 łyżeczka
kwaśna śmietana -1 szklanka
mleko - 1/2 szklanki
sól, pieprz
masło - 2 łyżki
posiekana zielenina - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Brukselkę umyć, ziemniaki obrać i pokroić na kawałki wielkości brukselki. Połowę masła rozpuścić na patelni, włożyć brukselkę i ziemniaki, smażyć mieszając 15 min.
Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać rozgnieciony czosnek, mięso, twaróg, jajko - dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem. Z masy uformować kulki wielkości brukselki. Żaroodporne naczynie wysmarować pozostałym masłem, ułożyć kulki mięsne obok ziemniaków i brukselki (na przemian).
Śmietanę wymieszać z mlekiem, dodać curry i roztarty ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku, polać kulki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 1 godz. w temp. 220°C.
Po wyjęciu posypać zieleniną.

pysznie.pl