ryż zapiekany z jabłkami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ryż - 2 torebkijabłka - 2 margarynacynamoncukier - ok o,5 szklanki

Przygotowanie: 

Ugotuj ryż (najwygodniej torebkowy). W trakcie gotowania lekko posól, dodaj łyżeczkę masła. Obierz jabłka ze skórki, wydrąż gniazda, pokrój na cienkie plasterki. Każdy plasterek obtocz w cukrze i cynamonie. Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie. Na dno nałóż pierwszą warstwę ryżu, następnie przykryj ją warstwą przygotowanych jabłek. Ułóż kilka warstw ale pamiętaj, że wierzchnia warstwa powinna być ryżowa. Po wierzchu możesz ryż posmarować osłodzoną śmietaną. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (ok 170 st.) i zapiekaj do lekkiego zrumienienia. Podawaj gorący ze śmietaną doprawioną cukrem waniliowym.

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
felicidad