Młoda kapusta z zasmażką

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

młoda kapusta - 1 główka (ok. 80 dag)cebula – 1 szt.masło - 2 łyżki mąka - 1 łyżka woda - 2 szklanki sól, pieprz, cukier sok z cytryny - odrobina posiekany koperek - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Z kapusty zdjąć zwiędnięte i uszkodzone liście, przekroić na pół, poszatkować. Sparzyć wrzątkiem, osączyć. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć. Kapustę zalać wodą, zagotować, dodać cebulę i gotować prawie do miękkości. Przygotować zasmażkę. Do rozpuszczonego masła wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc. Z kapusty odlać odrobinę płynu wymieszać z zasmażką, dodać do kapusty i wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Dusić jeszcze przez chwilę. Przed podaniem wsypać posiekany koperek.

pysznie.pl