Toskański lunch

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciabatta Włoska Specjalność Dan Cake - 1 sztukadojrzałe pomidory - 2 sztukiser mozzarella - 250 gramówkapary - 1 łyżeczkasuszone pomidory - 50 gramówsól i pieprza - do smaku ocet balsamicznyoliwa z oliwek listki świeżej bazylii - kilka sztuk

Przygotowanie: 

Do nagrzanego na 200 stopni piekarnika wkładamy na 20 minut Ciabattę Dan Cake

Kroimy pomidory w półplasterki

Tak samo kroimy ser mozzarella

Układamy ser i pomidory na przemian na talerzu

Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem

Posypujemy kaparami i pociętymi w paseczki suszonymi pomidorami

Całość polewamy zalewą z oliwy i octu balsamicznego

Posypujemy  bazylią

Sałatkę serwujemy razem z odpieczoną Ciabattą Dan Cake, którą można pokroić lub – jak czynią to prawdziwi Włosi – porozrywać na kawałki.

 

Smacznego!

 

Przepis został podyktowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Czas przygotowania: 
15 minut
Liczba porcji: 
2
Gastrosfera