Sałatka ze szczawiem

kuchnia litewska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

szczaw – 20 dag
cebula – 1 średnia
rzodkiewki – 5 szt.
marchewka – 1 szt.
jabłko – 1 szt.
lub ogórek kiszony – 1 duży
sól
cukier
sos twarogowy
twaróg – 10 dag
zsiadłe mleko – 1/3 szklanki
lub kefir
sok z 1/4 cytryny
cukier
sól

Przygotowanie: 

Szczaw wypłukać, wysuszyć, pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Rzodkiewkę umyć, pokroić. Jabłko lub ogórek oraz marchewkę oblać i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać. Do smaku dodać sól i cukier.
Przygotować sos twarogowy. Twaróg zmiksować ze zsiadłym mlekiem. Do smaku dodać sól, cukier i sok z cytryny.
Sałatkę polać sosem.

pysznie.pl