Ryba zapiekana w sosie beszamelowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

filety z ryby - 1 kg (sandacz, szczupak, dorsz, leszcz, karp, lin)
tłuszcz - 3 dag
sól
sos beszamelowy:
masło - 4 dag
mąka - 3 dag
mleko – ok. 1 szklanka
śmietana – 1/2 szklanka
żółtka - 1-2 szt.
sól
cytryna lub kwasek cytrynowy
żółty ser – 3-5 dag (tylżyckiego)

Przygotowanie: 

Filety umyć, posolić (dorsza skropić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym). Ułożyć na rozgrzanym maśle w żaroodpornej formie, skropić z wierzchu masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec. Przygotować sos: masło stopić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, wymieszać z mlekiem, posolić, zagotować. Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać ze śmietaną. Mocno podgrzać, wymieszać z żółtkami.
Podpieczoną rybę polać sosem beszamelowym, posypać z wierzchu tartym serem, można skropić masłem z tartą bułką. Zapiekać w piekarniku 10—15 minut. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć.

pysznie.pl