Łosoś w sosie ostro-słodkim

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

łosoś wędzony - 8 plastrów (ok. 20 dag)miód płynny - 1 łyżkadość ostra musztarda - 2 łyżkiśmietana kremówka - 3 łyżkikoperek - 3-4 gałązekocet winny - 2 łyżkisólpieprz białyszczypta cukruolej - 2 łyżkisałata - 8 ładnych liścipieczarki - 5 małych

Przygotowanie: 

Miód, musztardę i śmietanę utrzeć na puszystą masę o jednolitej konsystencji.

Dodać wymyty, otrzepany z wody i drobno posiekany koperek.

Wymieszać.

Ocet, sól, pieprz i cukier dokładnie wymieszać.

Ubijać (lub miksować) stopniowo, cienką strużką dolewając olej.

Liście sałaty i pieczatki dokładnie wymyć pod zimną, bierzącą wodą.

Osuszyć.

Sałatę wymieszać z uprzednio przygotowaną marynatą.

Pieczarki pokroić w bardzo cienkie paski.

Sałatę i łososia ułożyć na talerzykach.

Na rybie rozprowadzić odrobinę sosu miodowomusztardowego.

Udekorować pieczarkami

Resztę sosu podać osobno w sosjerce.

 

Smakuje znakomicie z lekko przytumienionym pieczywem tostowym.

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
yamimo