Galaretka z nóżek cielęcych

kuchnia żydowska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

nóżki cielęce - 2 szt.
gicz cielęca - 1 szt.
cebula – 2 szt.
czosnek - 4 ząbki
woda - 3 litry
sól - 1 łyżka
pieprzu - 3/4 łyżeczki
jajka - 2 szt.
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - kilka ziaren

Przygotowanie: 

Oczyszczone nóżki porąbać, gicz podzielić na 2-3 części, włożyć do głębokiego garnka.
Dodać 2 ząbki czosnku, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, wlać wodę, posolić, przyprawić pieprzem, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem około 3 godziny 30 minut na małym ogniu.
Wywar przecedzić, odstawić. Mięso pokroić na małe kawałeczki, włożyć do miseczek.
Pozostały czosnek rozetrzeć i wymieszać z wywarem, wlać do miseczek z mięsem, pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godz. Jaja ugotować na twardo, wystudzić i pokrajać w ćwiartki, ułożyć na wierzchu w każdej miseczce, posypać pieprzem, wstawić do lodówki na kilka godzin.

pysznie.pl