Naleśniki z pieczarkami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciasto:
20 dag mąki
2 jajka
1 szkl. mleka
ok. 1 szkl. wody, piwa lub gazowanej wody mineralnej
1 łyżka oliwy lub topionego masła
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
1/2 kg pieczarek
2 cebule
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki masła
2 jajka ugotowane na twardo
1/2 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
Dodatkowo:
olej lub masło do smażenia

Przygotowanie: 

Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe , odstawie na co najmniej 1/2 godz., a następnie usmażyć naleśniki. Przygotować nadzienie.
Pieczarki umyć, (ewentualnie obrać), pokroić drobno w plasterki. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Roztopić masło na patelni, zrumienić cebulę i pieczarki. Dodać posiekaną natkę pietruszki i tyle tartej bułki, żeby farsz nie był zbyt rzadki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Naleśniki smarować nadzieniem i posypywać pokrojonym w kostkę gotowanym jajkiem. Zwijać w rulonik lub składać w trójkąty, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do rosołu lub barszczu.
Uwaga. Do nadzienia można nie dodawać jajka.

pysznie.pl