Kluski serowe ze szpinakiem

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ser biały – 30 dag
mrożony szpinak – 25 dag
gałka muszkatołowa - szczypta
żółty ser –15 dag
jajka – 6 szt. (3 całe i 3 żółtka)
masło - 3-4 łyżki
sól
ewentualnie
szałwia – 1 łyżeczka suszonej
lub 3-4 listki świeżej

Przygotowanie: 

Zamrożony szpinak włożyć do garnka i dusić ok. 10 minut (woda musi całkowicie odparować), wystudzić. Biały ser rozgnieść, żółty zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Biały ser wymieszać z połową startego żółtego sera, szpinakiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kolejno dodawać żółtka i jajka. Dokładnie wyrobić.
Kluski formować dwoma łyżkami (jedną łyżką nabierać ciasto, drugą formować górę) i wrzucać do gotującej się posolonej wody, gotować 3 minuty licząc od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i układać w naczyniu żaroodpornym.
Masło rozpuścić na patelni, dodać szałwię (świeżą posiekać), chwilę poddusić. Kluski polać masłem i posypać pozostałym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i zapiekać ok. 15 minut.

pysznie.pl