Keks serowo-paprykowy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- 1 czerwona papryka- 100 g czarnych oliwek- 200 g żółtego sera Gouda- 200 g mąki pszennej- 3 jajka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 ml mleka- 100 ml oliwy z oliwek- kilka gałązek świeżej bazylii- 2 łyżeczki ziół prowansalskich- sos czosnkowy Tarsmak- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i poddusić na odrobinie oliwy aż zmięknie. Oliwki przekroić na pół i dodać do papryki. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, mleko, oliwę, zioła i sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta dodać pokrojony w średnią kostkę ser żółty i wymieszać. Do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wlać część ciasta, na ciasto wyłożyć część papryki z oliwkami, następnie znów ciasto, potem paprykę z oliwkami i na końcu ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 45 minut. Keks wyciągamy z formy, gdy jeszcze jest ciepły. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym Tarsmak.

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
Gastrosfera