Nalewka z aronii

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

owoce aronii - 1 kgspirytus 95% - 0,5 litrawoda  - 1  litrcukier - 0,8 kgkwasek cytrynowy - szczypta 

Przygotowanie: 

Owoce aronii umyć,włożyć do garnka zalać wodą i gotować na wolnym ogniu 7 minut.odstawić na 24 godz odcedzić owoce płyn przesączyć przez gęste sito do szklanego naczynia.Do płynu dodać cukier i kwasek cytrynowy,mieszać do rozpuszczenia się cukru.Do uzyskanego roztworu wlac spirytusi dobrze wymieszać.Odstawić nalewkę na 24 godz,dopiero wtedy zlać do butelek,zakorkować i opisać.Powinna poleżakować kilka m-cy.Jest doskonała bez osadu.

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
motylek