Cielęcina z suszonymi morelami

kuchnia żydowska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

cielęcina bez kości - 1/2 kg
suszone morele lub śliwki - 15-20 dag
cebula - 1 szt.
rodzynki - 2 łyżki
ziemniaki - 3 szt.
goździki - 2 szt.
cukier - 1 łyżka
sól - 1 łyżeczka
pieprzu - 1/2 łyżeczki
cynamon - 1/2 łyżeczki
goździki - 1/2 łyżeczki
woda - 1 i 1/4 szklanki
olej - 4 łyżki

Przygotowanie: 

Owoce moczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Mięso pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, umyć pokroić w grube plastry. Cebulę obrać i drobno posiekać, usmażyć na tłuszczu. Dodać morele lub śliwki (bez pestek) i 6-7 łyżek wody, wsypać rodzynki, goździki, cukier, sól, cynamon i pieprz. Wymieszać.
Na wierzchu ułożyć plastry ziemniaków, na nich położyć mięso, zalać wodą.
Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień, dusić, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje (ok. 1 godziny).

pysznie.pl