Żeberka w marynacie miodowej

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

żeberka – 70 dag
cebula – 1 duża lub 2 mniejsze
bulion – 2 szklanki
cukier - duża szczypta
mąka
oliwa
marynata
sos sojowy – 2 łyżki
ocet balsamiczny – 1 łyżka
miód – 2 łyżki
suszona bazylia – 1 łyżeczka

Przygotowanie: 

Żeberka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje. Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z octem i miodem (miód jeśli jest twardy trzeba lekko podgrzać). Bazylię rozgnieść na proszek i wymieszać z sosem.
Żeberka kolejno maczać w marynacie i układać w naczyniu. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Następnie kawałki mięsa obtoczyć w mące, włożyć na rozgrzaną oliwę i obsmażyć. Zrumienione żeberka przełożyć do najlepiej teflonowego garnka, polać bulionem i resztą marynaty. Dusić na małym ogniu. Cebulę obrać, pokroić, podsmażyć z dodatkiem cukru i szczypty soli na tłuszczu, który pozostał ze smażenia mięsa. Cebulę przełożyć do duszących się już żeberek. Wszystko dusić do momentu, aż żeberka będą miękkie ok. 45 minut. Od czasu do czasu, zwłaszcza pod koniec duszenia, ostrożnie mieszać, aby mięso nie przywarło do garnka.

pysznie.pl