Kotlety mielone z mięsa i kapusty cukrowej

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kapusta cukrowa - 1,2 kg
wieprzowina bez kości - 30 dag
cebula – 1 szt.
jajko – 1 szt.
mąka ziemniaczana - 2-3 łyżki
tarta bułka - kilka łyżek
sól, pieprz
tłuszcz

Przygotowanie: 

Kapustę obrać z uszkodzonych liści, wypłukać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i zalać dwoma szklankami wrzącej wody, posolić. Gotować prawie do miękkości przez 20 min.
Cebulę obrać, posiekać, lekko zrumienić na łyżce tłuszczu. Kapustę odcedzić i odcisnąć. Mięso umyć, pokroić, zemleć razem z cebulą i kapustą. Do masy dodać jajko, sól, mąkę i szczyptę pieprzu, wyrobić.
Z masy uformować kotlety, każdy obtoczyć w tartej bułce. Kotlety obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu (na dużym ogniu, potem zmniejszyć płomień). Smażyć na jasnozłoty kolor.

pysznie.pl