Bigos

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kapusta kiszona – 2 kg
śliwki suszone – kilka
grzyby suszone – 3-4 dag
liść laurowy – 1-2 szt.
ziele angielskie – kilka
ziarna jałowca – kilka
ziarenka pieprzu – kilka
mięso – 80 dag
chudy boczek – 20 dag
kiełbasa – 25 dag
słonina – 10 dag
cebula – 1-2 szt.
mąka – 1 łyżka
ewentualnie wytrawne wino – 200 ml
sól, pieprz
smalec

Przygotowanie: 

Grzyby starannie wypłukać i namoczyć. Śliwki namoczyć osobno. Mięso i boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać.
Kapustę opłukać w zimnej wodzie (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna kilkakrotnie). Włożyć do garnka, zaleć niewielką ilością wody, dodać pokrojone grzyby z wodą, w której się moczyły, śliwki, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i jałowca, zagotować Mięso i boczek podsmażyć na smalcu, dodać do kapusty i razem gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Kiełbasę podsmażyć, dodać do kapusty, cały czas gotować. Słoninę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć, dodać cebulę, poddusić, dodać mąkę. Słoninę z zasmażoną mąką wlać do kapusty wymieszać przyprawić solą i pieprzem, wlać wino. Wszystko razem jeszcze gotować ok. 15 minut.
Bigos można przygotować bez zasmażki z mąki.

pysznie.pl