Prażucha

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka pszenna – 20 dag
mąka gryczana - 20 dag
woda – ok. 2 szklanki
słonina do polania - 5 dag
lub wędzony boczek
sól

Przygotowanie: 

Przesianą mąkę zrumienić na patelni lub w piekarniku na jasnozłoty kolor, często mieszać. Zagotować wodę. Mąkę wysypać do garnka, zalać wrzącą, lekko osoloną wodą, wymieszać i rozcierać dokładnie, tak aby nie zrobiły się grudki (wody wlać tyle, aby ciasto było gęste). Pozostawić w garnku pod przykryciem na bardzo małym ogniu na 1/2 godziny lub wstawić do piekarnika, aby masa dogotowała się. Słoninę lub boczek pokroić w kosteczkę, stopić (lekko zrumienić). Łyżkę maczać w tłuszczu i kłaść na talerz nieduże kluski. Kluski posypać skwarkami ze słoniny lub boczku.
Prażuchę można przygotować tylko z samej mąki pszennej lub gryczanej. Podaje się również posypaną serem twarogowym.

pysznie.pl