Uszka z mięsem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mięso pieczone, smażone lub gotowane - 20 dag
cebula - 1 średnia
pieprz
Ciasto:
mąka - 15 dag
jajko – 1 szt.
woda
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Cebulę obrać, drobno pokroić, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso z bułką i cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa lub malakser. Dodać bułkę tartą, sól, pieprz i wymieszać. Z przesianej mąki, jajka i wody na stolnicy zagnieść ciasto jak na pierogi. Cienko rozwałkować, pokroić na kwadratowe kawałki szerokości 3 - 4 cm, nałożyć nadzienie, składać każdy kwadrat po przekątnej, zlepiać brzegi. Gotować w dużej ilości posolonej wody. Uszka wyjąć łyżką cedzakową. Podawać do czystego barszczu.

Czas przygotowania: 
1 godzina 30 minut
pysznie.pl