Słodki kaprys

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Fantazja śliwkowa Gomar Pińczów - 1 słoikmąka - 250 glemoniada - 100 mlproszek do pieczenia - 2 łyżeczkisoda - 1/2 łyżeczkisólmasło - 75 gjajko - 1 szt.cukier - 70 gcukier waniliowykwaśna śmietana - 100 gcukier puderpłatki migdałowe

Przygotowanie: 

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni oraz przygotowujemy papierowe lub silikonowe foremki. Rozpuszczamy masło i zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Roztrzepujemy jajko i dodajemy je wraz z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, lemoniadą i śmietaną do mąki. Całość mieszamy szybko, ale dokładnie. Nieco mniej niż połowę ciasta wykładamy do foremek, następnie nakładamy na nie po solidnej łyżeczce Fantazji śliwkowej, a na wierzch rozdzielamy resztę ciasta. Posypujemy babeczki płatkami migdałowymi i umieszczamy je na blaszce w piekarniku. Pieczemy ok. 25-30 min. na złocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy babeczki na 5 minut i wyjmujemy je z foremek. Posypujemy cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
6
Gastrosfera