Sękacz (dziad)

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

masło - 30 dag
cukier puder – 30 dag
cukier waniliowy
jajka – 12 szt.
mąka pszenna – 30 dag
mąka ziemniaczana – 15 dag
sól – szczypta
masło – 1 łyżka

Przygotowanie: 

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym żółtku, mieszać. Wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Z białek (12) z dodatkiem soli ubić pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (w kształcie krążka), posmarować masłem. Do tortownicy wlać kilka łyżek ciasta, piec przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C. Zrumienione ciasto wyjąć i wlać następną warstwę i ponownie piec 5 minut. Czynności powtarzać do wyczerpania ciasta.
Sękacza pozostawić w tortownicy do wystudzenia.

pysznie.pl