Placek drożdżowy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka – 50 dag
mleko – 1,5 szklanki
drożdże – 4 dag
cukier – 10-15 dag
masło – 10 dag
żółtka – 4 szt.
sól – szczypta
ewentualnie:
cukier waniliowy
starta skórka cytrynowa
bakalie (np. rodzynki)

Przygotowanie: 

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, wymieszać z 10 dag mąki i wlać tyle mleka, aby rozczyn miał gęstość gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać rozczyn, pozostałą przesianą mąkę, mleko, szczyptę soli i ewentualnie cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wyrobić ciasto. Gdy jest gładkie, lśniące wlewać po trochu stopione ciepłe masło. Ponownie dokładnie wyrobić. Na koniec wsypać rodzynki (wcześniej wymoczone) wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto ułożyć w formie (palce najlepiej zanurzyć wcześniej w tłuszczu), dokładnie wyrównać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawić do gorącego piekarnika (temperatura pieczenia -180°C). Piec ok. 35 minut. Przed wyjęciem z piekarnika należy patyczkiem sprawdzić czy ciasto się upiekło (jeśli patyczek jest suchy to znaczy, że ciasto jest już gotowe).
Upieczone i wystudzone ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

pysznie.pl