Orzeszki

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 50 dag
margaryna - 25 dag
cukier - 15 dag
żółtka - 2 szt.
cukier wanilinowy
kwaśna śmietana - 2-3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
kakao
masa orzechowa
zmielone orzechy - 25 dag
masło - 1 łyżka
mleko - 1/2 szklanki
cukier - 1/2 szklanki

Przygotowanie: 

Foremki (najlepiej w kształcie połówek orzeszka) posmarować tłuszczem.
Zimną margarynę zetrzeć na tarce i posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier wanilinowy, śmietanę i żółtka. Zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Piec 15 minut w temperaturze 200°C.
Mleko zagotować z cukrem i masłem, dodać orzechy. Gotować do momentu gdy powstanie gęsta masa. Do upieczonych ciastek nałożyć masę, przykryć drugim ciastkiem.
Obtoczyć w cukrze i kakao.

pysznie.pl